Creska je janjetina najbolja!
Razno
-05/05/2015
U hotelu Kimen u subotu je održana gastronomska manifestacija „Čija je janjetina najbolja“ koju je organizirala Poljoprivredna zadruga Cres uz pomoć gastro kritičara Radovana Marčića te uz logističku podršku hotela Kimen.
Oko 130 gostiju, među njima primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković i drugi uglednici, uživalo je u jelima od bračke, creske i paške janjetine koje su pripremali vrsni kuhari: cresku je pripremao Marco Sasso, bračku Pero Vlak, a pašku Ivica Škunca, sve uz pomoć chefa hotela Kimen Đanija Dlačića.
Prema glasovima gostiju koji nisu znali koju janjetinu kušaju najboljom je ocijenjena creska koja je dobila 160 bodova, na drugom mjestu je bračka sa 105, a treća paška s osvojenih 77 glasova.
Osim gostiju hotela, svoj je sud donio i ocjenjivački žiri u kojem su bili Corrado Pellizzer, ugostiteljski doajen iz Rovinja, Andrej Barbieri, chef poznatog opatijskog restorana Bevanda i član televizijskog kulinarskog showa Masterchef, te Aleksandar Noršić, zagrebački sommelier i stručnjak za organoleptiku. Prema njihovom mišljenju prvo mjesto podijelile su creska i bračka sa 7,5 bodova, dok je paška osvojila tek pola boda manje.
Pokrovitelji manifestacije su bili Ministarstvo turizma i Grad Cres. Gradonačelnik Kristijan Jurjako naglasio je kako cilj ove manifestacije i nije osvajanje prvog mjesta, već popularizacija janjetine kao vrhunske mesne delicije. S njime se složio i upravitelj Poljoprivredne zadruge Cres Mateo Ferarić koji je ustvrdio da su pobjednici svi, te najavio da će se narednih godina natjecati i ostale otočne janjetine. Želja nam je napraviti brend hrvatske otočne janjetine, zaključio je Ferarić. Okupljene je pozdravila i direktorica hotela Mirjana Rupčić.
Na bogatom meniju se kao appetizer nalazio hrskavi kruh s ovčjom paštetom, proizvodom creske Poljoprivredne zadruge. Slijedila je juha s janjetinom lešo (za koju se nije glasalo), te pečena janjetina iz krušne peći s blanširanim tikvicama julienne i pireom od slanutka. Svaki je gost na tanjuru dobio jednako spravljen komadić od sve tri vrste janjetine te se trebao odlučiti za onu koja mu je najukusnija. Tako je bilo i sa sljedećim jelom, janjećim kotletima s grila uz demi glace i mladi krumpir začinjen otočkim začinima. Uslijedila su tri autorska jela gostujućih kuhara, a kao desert je poslužena autohtona slastica iz Orleca – olito.
Uz jela su se pila Agrokorova vina, Ožujsko rezano pivo te vode Jamnica i Jana, kruh je osigurala Pekara Gavza, sol Ninska solana, a potrebne začine Harissa.